‘VEGANISTISCH SAAI? ABSOLUUT NIET!’

Vegenement VegFestNL! is een festival rond veganisme met op de vijfde editie zo’n honderd standhouders, interessante sprekers en foodtrucks. “Je mag overal lekkere hapjes proeven”, zegt de enthousiaste festival-directeur Christine Burgemeester.

Het vijfde jaar! Het lijkt of veganisme steeds hipper wordt, hebben jullie hetzelfde idee?
“Er is steeds meer bekendheid rondom veganisme. Maar het is een trend en dat kan ook een gevaar zijn. Vooral mensen die alleen voor hun gezondheid vegan zijn, zijn een risico. Op het moment dat mensen vanuit de gezondheid (hun lijn) veganist zijn, maar wel met een bontjas en Uggs lopen, heb je het over een trend. Dan is het net als alle andere diëten. Gelukkig lijkt de trend bij veganisme wel te zijn dat het vrij rap blijft groeien. Dat zegt overigens ook wel iets over de rijkdom van de maatschappij; dat je de keuze kunt maken tussen bepaald voedsel laten staan en bepaalde dingen wel eten.”

Veganistisch eten, is dat niet super saai?
“Als mensen denken dat veganisme nog steeds het eten van grijze papjes is, dan hebben ze het mis. Er zijn veel goede kookboeken, bloggers en vloggers die hele lekkere en leuke recepten maken. Als je het hebt over healthy food, veganistisch betekent niet per definitie heel gezond. Op het festival zijn bijvoorbeeld veel kraampjes met taartjes. Taartjes zijn niet gezond, maar ze zijn in ons geval wel plantaardig. Dus saai? Absoluut niet!”

Is er iets wat mensen die niet perse vegan willen worden wel makkelijk kunnen implementeren in hun leven om duurzamer en bewuster te leven?
“Het is heel goed om een beetje te letten op het verminderen van de consumptie van dierlijk materiaal. Je kunt het in delen doen. Ik ben nu 7 jaar vegan en was daarvoor al vegetariër, maar dat is ook niet van de een op de andere dag gegaan. Ik stopte eerst met het eten van varkensvlees, vervolgens met het eten van koeien, toen kippen, vis en later ook schelpdieren. Ga op zoek naar alternatieven en denk: hoe kan je op een lekkere manier minder vlees en vis consumeren?”

Wat is er bijzonder aan dit evenement?

“Het is sowieso leuk dat je met een toegangskaartje het hele weekend toegang hebt tot het festival. Mits je het polsbandje omhoudt, natuurlijk. Bovendien worden er ook awards uitgereikt; de Nederlandse Vereniging van Veganisme reikt op zondag de Vegan Awards uit op het hoofdpodium. Ook hebben we het hele weekend een DJ uit Oostenrijk die zelf ook veganist is. En het is voor iedereen: vegan of niet-vegan! Ook bijzonder: we hebben ruim 50 uur aan sprekers. Alle sprekers hebben hele verschillende onderwerpen. Zo is er Bont voor dieren, die heeft het over duurzame mode en er is een spreker over Foodshare. Super interessant en breed georiënteerd.”

De vijfde editie van Vegenement VegFestNL is op 27 & 28 oktober (11-19u) in de Jaarbeurs (Utrecht). Nieuwsgierig naar het hele overzicht van de sprekers of wil je een kaartje kopen?
Bekijk dan: www.vegenement.nl

Directeur Christine Burgemeester
Directeur Christine Burgemeester

Foto: © Konrad Szymanski