Wie kan ons beter vertellen wat ons komend jaar staat te wachten dan foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan. Ze somt de vijf grootste trends voor 2019 op. “De grootste: gezondheid. Iedereen is op zoek naar een manier om zo gezond mogelijk te leven.”

 1. Minder alcohol
  “Het is een trend die opkwam in 2018 en zeker doorzet in 2019. Een onstuitbare beweging. Overal kun je 0.0% alcohol biertjes bestellen. Maar ik denk dat die biertjes slechts een tussenstation zijn. Wat je zoekt: iets waar je een kick van krijgt. De mocktails, cocktails zonder alcohol, komen ook op. Er is nu bijvoorbeeld ook alcoholvrije gin. Echt gedistilleerd. Maar uiteindelijk gaan we naar botanical drinking; gefermenteerde drankjes gemaakt van groente en fruit.”
 2. Meer groente
  “Het speelt al een tijd, denk aan de Foodswaps; courgetti in plaats van spaghetti en bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Dat is een trend die in 2019 door gaat zetten. Ook komen er steeds meer producten op de markt met een hogere voedingswaarde. De nutriënten van de voeding worden teruggebracht. Een andere trend: groente op elk moment van de dag. Dus niet de groene smoothies als ontbijt, maar groentebowls als ontbijt. Bijvoorbeeld granen met groente en gedroogde abrikoos voor bij het ontbijt.”
 3. Minder vlees
  “Een andere belangrijke trend is het eten van minder vlees. Iets wat hierbij hoort is veganisme. Je hebt eigenlijk twee soorten vegans; de eerste groep doet het vanuit dierenleed. Het maakt dan niet uit hoe bewerkt het eten is wat ze verder nemen, zolang er maar geen dieren bij betrokken zijn. De tweede groep doet het vanuit de gezondheid; minder vlees eten omdat het niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor jezelf. Het leuke is dat je daardoor een heleboel nieuwe vleesalternatieven krijgt. Dat is overigens echt iets anders dan een vleesvervanger. Alternatieven gaan om de structuur en de umami (smaakbeleving) en niet om het imiteren van een stuk vlees. Het grappige is dat hoe minder vlees je eet, hoe minder behoefte je krijgt aan het vervangen ervan.”
 4. Eiwitten en edelgistvlokken
  “Meer eiwitten is een trend, maar hierin zie je ook weer controversen. Aan de ene kant zitten de meeste eiwitten in Skyr, kwark en kip, maar we willen steeds minder zuivel en dierlijke producten eten. Dus zien we dat mensen meer peulvruchten en dergelijke eten. Een andere unieke trend: de edelgistvlok. Geeft smaak, eiwitten en het bevat van nature veel vitamine B. Vegans gebruiken het als vervanger van hartige smaken van met name kaas. Edelgistvlokken gaan we dus ook steeds meer zien in 2019.”
 5. Minder suiker en zout
  “De reductie van zout is heel sterk vanuit de industrie en overheid geïnitieerd, omdat we teveel zout eten en dat niet in de gaten hebben. De suikerreductie speelt vooral bij ouders met kinderen een enorme rol. Die willen hun kinderen zo gezond mogelijk opvoeden. Dus vervangen ze suiker door honing, dadels en kokosbloesemsuiker. Wat eigenlijk onzin is, want als het in je mond komt is het allemaal hetzelfde. Maar iedereen is op zoek naar minder suiker.”