In de ochtend de auto in met je ontbijt, snel een kop koffie tussendoor bij een tankstation, alvast bellen met die ene collega en ’s avonds als je thuiskomt nog even een e-mail versturen. Herkenbaar? Een drukke baan is fijn en hoeft helemaal niet erg te zijn, maar waar haal je dan nog de tijd vandaan om te sporten? Wij zetten de 7 beste sporten om te doen naast een drukke baan voor je op een rijtje.

 1. Reformer Pilates
  De ‘gewone’ pilates ken je misschien wel. Een inspannende, ontspanningsles waarbij je door middel van bepaalde houdingen, stabiliteit, rekken en inspanning een flinke workout volgt. Deze les voer je uit op een matje en daarbij gebruik je soms wat attributen, zoals een dynaband of pilatesbal. Reformer Pilates voer je uit op een attribuut, namelijk op een machine. Met spanningen, kabels, katrollen en veren voer je speciale pilates oefeningen uit op de machine. Daardoor breng je aan de ene kant iets op rek en aan de andere kant belast je iets. Zo ontwikkel je de spieren in de lengte. Reform Pilates schijnt vooral een hit te zijn onder de Victoria Secret Modellen. Bovendien zijn deze workouts gemiddeld maar 50 minuten en dat betekent dat het je ook nog eens tijd bespaart. Win-win situatie dus.
 2. Hoelahoepen
  Ken je de hoelahoep nog? Je hebt hem vroeger op het schoolplein vast wel eens voorbij zien komen. Tegenwoordig kun je speciale fitnesshoepels kopen: verzwaarde varianten, hoepels met bolletjes aan de binnenkant en speciale voor kinderen. Het assortiment is eindeloos. Hoelahoepen is hip en bovendien goed voor je hele lijf. Je verbrandt met 10 minuten hoepelen al gauw zo’n 100 calorieën, versterkt je buikspieren én je rompstabiliteit verbetert. Nog meer reden nodig? Oké, eentje nog: je kunt het overal doen. Voor de tv, op het strand, in het bos, in de slaapkamer en zelfs op kantoor. Bestellen dus, zo’n fitnesshoelahoep
 3. Crossfit
  Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: Crossfit, een unieke manier van trainen, waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in een training zitten. Tijdens deze les doe je verschillende oefeningen, vaak in hoog tempo. Meestal begin je met de warmping-up (WUP) en vervolgens ga je door met de ‘workout of the day’ (WOD). Die WOD ziet er iedere keer anders uit. Met iedere training verschillende oefeningen en ook steeds verschillende manieren van trainen. Zo kun je een AMRAP (as many rounds as possible) hebben, waarbij je de WOD binnen een bepaalde tijd zo vaak mogelijk moet uitvoeren. Het kan ook dat je een bepaalde set oefeningen zo snel mogelijk moet uitvoeren of dat je één oefening tot je max moet uitvoeren. Op die manier wordt het nooit saai en spreek je telkens een andere spiergroep aan. Oefeningen die voorbij kome zijn bijvoorbeeld squats (een oefening waarbij je door je knieën zakt, met je billen naar achteren alsof je op een stoel gaat zitten), optrekken aan een stang, op een blok springen, opdrukken, zware ballen over een bepaalde afstand dragen en kettlebell swings (waarbij je heen-en-weer zwaait met een een soort kanonskogel met handvat). Maar ook bijvoorbeeld hardlopen, roeien, handstand en touwklimmen. Een ander groot voordeel: de Crossfitlessen duren gemiddeld zo’n 45 minuten. Ideaal voor even tussendoor. Zorg wel dat er een mogelijkheid is om te douchen, want bij crossfit zweet je je rot.
 4. Hardlopen
  Ja, wat is er eigenlijk mis met een oldschool rondje hardlopen? Je trekt je sportschoenen aan, neemt je huissleutel mee en ren een rondje in de buurt. Makkelijk, efficiënt en goed voor je! Ga je net voor etenstijd, dan heb je grote kans dat je de buren die thuiskomen uit hun werk ook nog even gedag kan zeggen. Sociale bedoeling hoor, dat hardlopen! Ander voordeel: het kan letterlijk overal. Eenmaal verslaafd aan het runnervirus, neem je de hardloopschoenen overal mee naartoe en kun je niet meer zonder. Geloof ons maar.
 5. Homeworkout
  Echt een hele drukke week, maar toch even bewegen? Denk dan eens aan een homeworkout. Schaf een yogamatje, dumbells en bijvoorbeeld een kettlebell aan, en je bent klaar om te gaan. Bouw de training als volgt op: warming up (5 min), workout (15 min) en cooling down (5min). Pak een spiergroep tijdens de workout, bijvoorbeeld de benen en billen, en knallen. Heb je geen workoutgear in huis? Geen probleem! Je kunt ook zonder attributen en bodyweight oefeningen uitvoeren. Ideaal voor je naar je werk gaat, tijdens de lunchpauze of net na het eten. Kun je daarna met een voldaan gevoel doorgaan met je dag. Tip: op YouTube vind je filmpjes van homeworkouts en er zijn ook bedrijven waar je speciale abonnementen kunt afsluiten voor homeworkouts.
 6. Bootcamp
  Bootcamp is al een tijdje populair en dat is niet zo gek. Want hoe fijn is het om buiten in de frisse lucht in het park of bos cardiotraining te combineren met bodyweight oefeningen, onder leiding van een trainer. Bovendien zijn de bootcamplesjes vaak in kleine groepen, waardoor er veel persoonlijke aandacht voor je is en er goed wordt gekeken naar hoe je de oefeningen uitvoert. Stiekem een beetje smokkelen als het te zwaar wordt, is dan wel wat lastig. Te koud in de winter? Nee joh. Dik aankleden en gaan! Je voelt je bovendien extra goed als je wel geweest bent, ondanks het slechte weer. Voordeel van Bootcampklassen: je volgt de lessen op flexibele tijden, meestal duurt de training zo’n drie kwartier. Je zou zelfs samen met collega’s een bootcampklasje kunnen opzetten. Zo ben je helemaal nergens aan gebonden en combineer je de workout met een sociale bezigheid.